Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο όρκος της καλής νηπιαγωγού.

Αν είστε νηπιαγωγός (άνεργη ή εν ενεργεία... δεν έχει σημασία) και αν θεωρείτε εαυτόν καλή νηπιαγωγό (ας με συγχωρέσουν οι άντρες συνάδελφοι... απλά ο χώρος είναι γυναικοκρατούμενος), σηκώστε το δεξί χέρι ψηλά, ενώστε δείκτη, αντίχειρα και μέσο και επαναλάβετε μετά από εμένα:

ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ότι:
  • δεν σπούδασα νηπιαγωγός για το "βόλεμα" του δημοσίου (πλέον αποτελεί ανέκδοτο).
  • δεν σπούδασα νηπιαγωγός για το τρίπτυχο Χριστούγεννα - Πάσχα - Καλοκαίρι.
  • δεν σπούδασα νηπιαγωγός για το τετράωρο (Έχετε μπει ποτέ σε τάξη με καμιά 20αριά νήπια;;;;; Τότε θα μπορέσετε να εκτιμήσετε το κλίμα. Η ερωταπόκριση απευθύνεται σε μη νηπιαγωγούς).
  • σαν νηπιαγωγός θα δουλέψω πάνω στην νοητική, κοινωνική, ψυχική, συναισθηματική, σωματική ανάπτυξη των νηπίων και δεν θα περιοριστώ στην φύλαξή τους. (Είναι αυτονόητο αλλά  το αναφέρω για τους λίγους που θεωρούν ότι το νηπιαγωγείο περιορίζεται σε τραγουδάκια και ζωγραφική...).
  • σχέδια εργασίας με θέματα που θα προκύπτουν από τις ανάγκες των παιδιών, διαθεματικές και ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις της μάθησης θα είναι τα βασικά εργαλεία δουλειάς μου.
  • στις οργανωμένες αλλά ειδικά στις ελεύθερες δραστηριότητες θα παρακολουθώ και θα παρεμβαίνω για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Στόχοι η επικοινωνία (ακρόαση, διάλογος, δημόσια ομιλία), η διαπραγμάτευση, η επίλυση διαφωνιών.
  • θα διατηρώ φάκελο αξιολόγησης για κάθε παιδί που θα ενημερώνω τακτικά καθώς και φάκελο αυτοαξιολόγησης για ανατροφοδότηση και βελτίωση.
  • θα ενημερώνω τακτικά τους γονείς για την πρόοδο των παιδιών μέσα από τις παρατηρήσεις μου.
  • θα ζητάω την συμμετοχή των γονιών σε δράσεις του νηπιαγωγείου.
  • κάθε πρωί θα υποδέχομαι τα παιδιά μου με το πιο ζεστό χαμόγελο!!!!!!!
  • θα χρησιμοποιώ την τακτική της επιβράβευσης και θα αποφεύγω αυτή της τιμωρίας.
  • θα διατηρώ έναν χώρο ευέλικτο καθώς ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι εμψυχωτής στην τάξη του!!!!!!! (Κίνηση, έκφραση, δημιουργία, καλλιέργεια φαντασίας ο σκοπός)
  • θα διαβάζω συνέχεια και ομάδες ... τύπου Group Νηπιαγωγών, ιστολόγια τύπου Pitsina (είναι πολλά απλά αυτό είναι το αγαπημένο μου, το Elaxamogela δεν το αναφέρω λόγω ταπεινότητας) ή μονάδες όπως Μανόλης Φιλιππάκης, Αγγελική Τσαπακίδου, Λάκης Κουρετζής (αναφέρω αυτούς που ξεχώρισα) και Μάρθα "υποκλίνομαι" Μαυρίδου (προσωπική η σχέση) θα αποτελούν πηγή γνώσεων και έμπνευσης για εμένα!!!
  • ...................................................................................................................................................... (Συμπληρώστε ότι θέλετε... σίγουρα θα ξέχασα κάποια χαρακτηριστικά καλής νηπιαγωγού).
Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι διαβάζοντας τον "όρκο" θα διαφωνείτε... θα μιλήσετε για την έλλειψη εμπειρίας μου (ναι δεν δουλεύω) και θα σκεφτείτε ότι ίσως αεροβατώ!!!!!!!

Όχι ... αφορμή για τον όρκο στάθηκε ένα τυχαίο σχόλιο που διάβασα χθες στο facebook και μια συνομιλία που είχα με τον φίλτατο Ν. Γκ., ο οποίος εν ολίγοις έγραψε (αναφέροντας ως παράδειγμα και τις νηπιαγωγούς ) πως είμαστε πολλοί και καλά είναι να τα παρατήσουμε και να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο... φτάνει πια με το δημόσιο!!!!

Διαφωνώ... και δηλώνω ότι παρά τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δεν θα τα παρατήσω... θα συνεχίσω να το παλεύω, να ονειρεύομαι ότι αργά ή γρήγορα θα μπω στην δική μου τάξη γιατί πάνω από όλα το να είσαι νηπιαγωγός για εμένα είναι προσφορά!!!!!!! Είναι ταυτόχρονα το πιο δύσκολο και το πιο όμορφο επάγγελμα του κόσμου, είναι ΑΥΤΟ με το οποίο θέλω να ασχοληθώ!!!!!!!!!! Και όχι δεν έχει να κάνει με το δημόσιο... θα μπορούσα να δουλέψω οπουδήποτε ακόμη και σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο με χαμηλές αποδοχές... δεν με νοιάζει. Μπορεί κάποιοι (πολιτεία) να έφεραν τα πάνω κάτω αλλά αυτό δεν είναι λόγος για μένα ώστε να πάψω να ονειρεύομαι και να δουλεύω.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και ας αποφεύγουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις...

Επισήμανση: το άρθρο σε κάποια σημεία του γράφτηκε με διάθεση χιουμοριστική!!!!

Φ.Β.

2 σχόλια:

  1. Πέρασα να σε διαβάσω...και είδα την τιμητική σου αναφορά σε μένα.Ευχαριστώ!. Όσο για το άρθρο...δεν το γνωρίζω για να έχω άποψη .... όμως αυτό που μπορώ να δηλώσω,είναι ότι σε σένα διακρίνω το πάθος που χρειάζεται ένας εκπαιδευτικός,για να μπορεί να είναι ..ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ.Μου αρέσει που δεν το βάζεις κάτω.Συνέχισε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θεά Έριδα (ή η Θεά Γαία) έφεραν στην γη τον Όρκο για να τιμωρεί τους επίορκους. Και ποιος μας λέει όμως τελικά ποιος είναι ο Όρκος και ποιοι είναι οι Επίορκοι. Όλα αυτά τα αφήνω στις εικόνες της μυθολογίας και προχωρώ «…πως με το λόγο και τη συμπεριφορά μου θα τηρώ τον λόγο μου…» (Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος, Επη Ηθικά, PG 37: 940) και έτσι ως άνθρωπος αλλά και ως νηπιαγωγός θεμελιώνω το σεβασμό, τα θέλω και τα πρέπει όλων αυτών που διάβασα και ασπάστηκα όλα αυτά τα έτη και κάτι παραπάνω. Με καθαρή συνείδηση και λύπη προς την αμάθεια των κάποιων δηλώνω πως όχι… δεν καταδέχομαι πως μου αφήνονται τόσα παιδιά – και ίσως τα περισσότερα- από την αγκαλιά της μάνας τους για να τα φυλάω. Δεν καταδέχομαι πως εντέλει υπάρχουν «ασυνείδητοι» γονείς που παρκάρουν τα παιδιά τους σε ένα χώρο που πιστεύουν πως δεν τους προσφέρει τίποτα είτε αυτός λέγεται Νηπιαγωγείο, είτε Παιδικός Σταθμός, είτε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παραμόνο φύλαξη για να βγάζουν λεφτά ή για να πίνουν τον καφέ τους. Δεν δικαιολογούμαι για την πρόσβασή μου στο δημόσιο και δεν θα δικαιολογηθώ ποτέ για το ωράριο της εργασίας μου. Υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά δεν υπάρχουν μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν διάβασα το άρθρο αλλά από τα λίγα που καταλαβαίνω είναι πως δεν έχει ακούσει κανένας πια για τους συναδέλφους που δουλεύουν σκληρά, για τις καινοτόμες δράσεις, για τα προγράμματα φιλαναγνωσίας, για τις διδακτικές επισκέψεις των παιδιών; Τι να σου αναλύω τώρα τη δημιουργικότητα, τη σύνδεση με τις πρωτοσχολικές τάξεις, τη σποδαιότητα της κοινωνικοποίησης; Δεν θα στα εξηγήσω, διότι έτσι θα σου έφερνα αντίλογο και αυτό θα σήμαινε πως έχουμε διάλογο, αλλά διάλογο δεν μπορείς να κάνεις με κάποιον που δεν είναι πληροφορημένος ούτε στο ελάχιστο! Γι΄ αυτό λοιπόν ανέτρεξε σε κάποια από αυτά που ανέφερε η συνάδερφος και σε πολλά περισσότερα και όταν θα είσαι έτοιμος έλα να μιλήσουμε… περί του επαγγέλματος.
    Παπαρίδου Κων/νου Ελένη
    Mamasecole.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή