Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

7 σε 1 + 1


Καλημέρα καλημέρα!
Ελπίζω να μην πάθετε overdose με τις 2 στις 2 αναρτήσεις, όμως τα πράγματα με τις υποχρεώσεις μου χαλάρωσαν κάπως και οι αφορμές είναι πολλές!


7 σε 1 + 1...
Περί παγκοσμίων ημερών ο λόγος. Σήμερα ο πλανήτης "γιορτάζει" 
1.Την ημέρα Κατά του Ρατσισμού
2. Την ημέρα της Δασοπονίας
3. Την ημέρα της Ποίησης
4. Την ημέρα του Ύπνου (λες γι'αυτό να μην μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι;)
5. Την ημέρα της Γης (και όχι την ώρα, μη μου μπερδεύεστε)
6. Την ημέρα για το Σύνδρομο Down
7. Την ημέρα του Κουκλοθεάτρου


Αυτά είναι τα 7 σε 1. 
Πάντα με προβλημάτιζε το ζήτημα των παγκόσμιων ημερών. Ακόμα από τη γιορτή της μητέρας όταν ήμουν μικρή, των ερωτευμένων στην εφηβεία και όλων εν γένει...στην ενήλικη ζωή μου.
Και πάντα αναρωτιόμουν αν στις παγκόσμιες ημέρες συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Γιατί αν εξαιρέσει κανείς  κάποιες συγκεκριμένες που είναι πλέον φανερό πως είναι εμπορικοί οι λόγοι, όλες τις υπόλοιπες δεν έχει πέσει κάτι ιδιαίτερο στην αντίληψή μου. 
Κατά τη διάρκεια των σπουδών και της συνεργασίας μου με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πάντα γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα του παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) και από ένα σημείο και μετά την παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Σαν σήμερα λοιπόν, στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές αλλά και πολίτες είχαν τη δυνατότητα να αναρτήσουν σε μια κολόνα μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, το αγαπημένο τους ποίημα, ή ακόμα και δικούς τους στίχους. Η δράση αυτή εξελίχθηκε και σήμερα γίνονται παράλληλα κι άλλα πράγματα με κορυφαίο γεγονός μια ημερίδα για την ποίηση. 
Οι παγκόσμιες ημέρες μπορούν να έχουν νόημα. Για τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και για τους γονείς, που έχουν την αφορμή να δουλέψουν για ένα θέμα με τα παιδιά. 
Η λογική βάσει της οποίας έχουν οριστεί οι ημερομηνίες είναι ακατανόητη για μένα. Ασφαλώς θα υπάρχει κάποιος λόγος. Στις 2 Απριλίου για παράδειγμα που είναι η παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου, είχε γεννηθεί ο Άντερσεν. Δεν έχω μπει στην διαδικασία να το ψάξω ενδελεχώς. Ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο, αλλά μέχρι εκεί.
Σαν σήμερα, γονείς και εκπαιδευτικοί, μπορούν να μιλήσουν για πολλά και σημαντικά! Κάθε ένα ξεχωριστά έχει το δικό του πεδίο, τη δική του ιστορία και την δική του σημασία. 
Στο blog, με αφορμή τις παγκόσμιες ημέρες, εγκαινιάζουμε ένα κομμάτι που θα αφορά αυτές. Κι αν ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να αναφερόμαστε την ίδια μέρα για όλες, θα γίνει σταδιακά.


Όσο για το +1 του τίτλου; 
Είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης κι αυτό από μόνο του είναι μια γιορτή!  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου