Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μαθηματικά στην ... κουζίνα!

 
Η κουζίνα εκ των πραγμάτων είναι ένας χώρος του σπιτιού στον οποίο περνάμε πολύ χρόνο. Πως θα μπορούσαμε όμως να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο και να απασχολήσουμε τα παιδιά μας, "διδάσκοντάς" τους ταυτόχρονα μαθηματικές έννοιες; Μην ανησυχείτε δεν αναφέρομαι σε εξισώσεις, ολοκληρώματα ή αλγόριθμους,... αλλά σε απλές μαθηματικές έννοιες όπως αρίθμηση, ταξινόμηση, αντιστοίχηση, σχήματα, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο τρόπος είναι απλός. Παίζοντας με τα τάπερ. Λίγο πολύ όλοι έχουμε σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας τάπερ, στην δική μου βρίσκονται σε χαμηλό ντουλάπι για να είναι εύκολα προσεγγίσιμα από τα παιδιά, καθώς τα χρησιμοποιούμε με πολλούς τρόπους. Πώς λοιπόν διαπραγματευόμαστε τις παραπάνω έννοιες παίζοντας με τάπερ; Ζητήστε από το ή τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να τακτοποιήσετε το ντουλάπι με τα τάπερ το οποίο "κατά τύχη!!!" είναι ακατάστατο... συνήθως και αν δεν είναι απασχολημένα με κάτι άλλο είναι πρόθυμα.

Δώστε απλές οδηγίες ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να μαγειρεύετε, να πλένετε πιάτα ή απλά να παίζετε μαζί τους... π.χ.
-Μπορείς να μετρήσεις τα μεγάλα τετράγωνα τάπερ; (Αρίθμηση, σχήματα)
-Θέλεις να βρεις τα καπάκια των τάπερ που έχουν μπερδευτεί και να τα κουμπώσεις; (Αντιστοίχηση)
-Μπορείς να τα βάλεις σε σειρά από το μεγάλο στο μικρό; Το μικρότερο μέσα στο μεγαλύτερο; (Ταξινόμηση)
Μπορείς να μου φέρεις ένα μεγάλο τετράγωνο (στρόγγυλο ή ορθογώνιο) τάπερ; (Σχήματα)

'Ενας εύκολος τρόπος που μπορεί προσωρινά να σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας και να απασχολήσετε τα παιδιά σας ευχάριστα!!!

Φ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου