Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Βιβλιαράκι για τις κρύες μέρες

Ο Λαγός και η Χελώνα



Μπέκυ Μπλούμ
Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ
μτφ. Κώστας Παπαδόπουλος
Εικονογράφηση Πάβελ Πάβλακ
Ταξιδευτής, Θεσσαλονίκη 2004
Σελ. 36

Ξέρω τι σκέφτεστε: Αν είναι ποτέ δυνατόν! Πάλι αυτό το παραμύθι; Πάλι τα ίδια; Πόσα χρόνια πια θα το ακούω! Ο λαγός και η χελώνα κάνουνε αγώνα δρόμου και κοιμάται ο λαγός και κερδίζει η χελώνα…Κάτι καινούριο; Έχετε να μας πείτε;

            Και βέβαια έχουμε!! Δηλαδή, όχι ακριβώς καινούριο, αλλά μια νέα ανάγνωση του ίδιου παραμυθιού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Ο Λαγός και η χελώνα είναι από τους πλέον πολυδιαβασμένους και πολυδιασκευασμένους μύθους του Αισώπου. Πόσες φορές δεν διαβάσαμε για την ήρεμη και υπομονετική χελώνα που κέρδισε τον υπερόπτη λαγό, που τον πήρε ο ύπνος και πήρε το μάθημά του. Όχι όμως σ’ αυτήν τη διασκευή.
            Η Μπέκυ Μπλούμ φαντάστηκε την ιστορία διαφορετικά και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Σε ένα δάσος, όπου όλα τα ζώα αναλώνονται σε καυγάδες για ζητήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητά τους, όλοι σέβονται και θαυμάζουν τον λαγό για τη γρηγοράδα και τα τρόπαιά του. Βέβαια τα μετάλλια ήταν μάλλον φιγούρα παρά η πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν το ξέρουνε πολλοί. Ο λαγός-που τα αγοράζει συχνά πυκνά από το παλιατζίδικο -, ο παλιατζής και φυσικά όλοι εσείς που διαβάζετε σήμερα αυτή την παρουσίαση.
            Και μια μέρα στο δάσος, εντελώς ξαφνικά ήρθε η χελώνα και όλα άρχισαν να αλλάζουν; Το τι ακριβώς έγινε, μάλλον πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο για να το μάθετε. Χμμ…πως είπατε; Να σας δώσω ένα στοιχείο; Εντάξει λοιπόν. Θα σας δώσω δύο. Ο αγώνας γίνεται, ο λαγός κερδίζει, αλλά το μετάλλιο το παίρνει η χελώνα!
           
Γιατί να το διαβάσω;
Γιατί λέει την ίδια ιστορία με άλλο τρόπο, έχει ωραία εικονογράφηση και ωραία γραμματοσειρά. Α! Και γιατί συνοδεύεται από σελιδοδείκτη-έκπληξη για τους δασκάλους, που προτείνει με ποιον τρόπο να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο στην τάξη!

Όλα τα πως και τα γιατί, θα τα βρείτε στο χαρτί!
Γλυκά φιλιά και καλά διαβάσματα!  

Μ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου