Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

" Τι είναι άτομο με αναπηρία μαμά? "

Ένα πρωινό, η Έλα και ο Χαμογέλα αποφάσισαν να πάνε μια βόλτα στο πάρκο!! Εκεί που καθόντουσαν, είδαν να έρχονται κάποια παιδιά που δεν ήταν μόνα, αλλά τα συνόδευαν οι δάσκαλοι τους. Ήταν... «κάπως» διαφορετικά από αυτούς!! Δεν ήξεραν όμως τι ακριβώς συνέβαινε και ρώτησαν έναν από τους δασκάλους τι έχουν τα παιδιά. Αυτός τους είπε πως είναι άτομα με αναπηρία. Η λέξη αναπηρία τους κίνησε το ενδιαφέρον.... και έτσι πήραν την απόφαση να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη. 
Άρχισαν, λοιπόν να ψάχνουν για πληροφορίες στα βιβλία. Ήθελαν βλέπετε να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν. Μετά από ΠΟΛΛΕΣ ώρες μελέτης......

ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Εύρηκα!!! Νομίζω πως αυτές οι πληροφορίες θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε.
ΕΛΑ: Άντε, πες μου, μη με κρατάς σε αγωνία!!
ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Άκου λοιπόν. Εδώ λέει πως άτομα με αναπηρία είναι αυτά που έχουν δυσκολία στη μάθηση, στην προσαρμογή, στην κίνηση και στην κοινωνικότητα. 
ΕΛΑ: Μμμμμμ!!!! Και που λες να οφείλεται αυτό Χαμογέλα?
ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Οφείλεται σε κάποιες ιδιαιτερότητες που έχουν, όπως σωματικές, διανοητικές, ψυχολογικές και κοινωνικές.
ΕΛΑ: Δηλαδή κάποια άτομα δυσκολεύονται να περπατήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να κάνουν φίλους, όπως μπορούμε εμείς?

ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Ναι, ναι , κάπως έτσι! Σκέψου δύο κορίτσια, το ένα να γράφει με το δεξί (όπως οι περισσότεροι) και το άλλο με το αριστερό. Και οι δύο είναι πολύ καλές μαθήτριες και κάνουν καλά γράμματα παρόλο που γράφουν με διαφορετικό χέρι.
ΕΛΑ: Δεν έχει δηλαδή σημασία το τι φαίνεται!! Όλοι άλλωστε είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. 
ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Ακριβώς!! Το ίδιο συμβαίνει και στα άτομα με αναπηρία, κάποια δεν περπατάνε , κάποια δεν μιλάνε, δεν βλέπουν και κάποια έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης από τον δικό μας.
ΕΛΑ: Κατάλαβα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να μάθουν πράγματα, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν ε?
ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Ακριβώς γλυκιά μου! Απλά το κάνουν με το δικό τους τρόπο και ίσως χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να τα καταφέρουν.
ΕΛΑ: Μάλιστα. Δες τι βρήκα εδώ... «όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί». Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες, ασχέτως αν δεν μοιάζουμε καθόλου
ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Εύγε! Αγαπητή μου, προτείνω την επόμενη φορά που θα δούμε τα παιδιά στο πάρκο, να τα γνωρίσουμε και να παίξουμε μαζί τους. 
ΕΛΑ: Γιούπι!!! Τέλεια ιδέα. Να γίνουμε φίλοι μαζί τους και έτσι θα μάθουμε και περισσότερα πράγματα.


Μ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου